Sposób przygotowania

1 kurczak,
3 łyżki przyprawy cajun,
10 ząbków czosnku,
sól,
oliwa.

Kurczaka umyć i osuszyć. Środek oprószyć niedużą ilością przyprawy i wsadzić obrane, ale całe ząbki czosnku. Z zewnątrz natrzeć go solidnie resztą przyprawy i oprószyć solą. Włożyć do lekko natłuszczonej brytfanny i polać niewielką ilością oliwy.
Piec w temp. 200ºC przez około 60 minut, podlewając w trakcie pieczenia wytwarzającym się sosem.
Fajny z odsmażanymi ziemniakami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    bernika

    a co to za przyprawa cajun? nie slyszałam o niej.
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Berniko dzisiaj wpisze na forum, bo przepis mam z książki i wykorzystuję go systematycznie do różnych celów (czytaj: mięs). Proste składniki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    bernika

    moze umiesc te mieszanke przypraw poprostu jako dodatkowy przepies. bedzie ogolnie dostepmy.
  • 5
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    szukałam tej przyprawy i nigdzie nie mogę znaleźć!
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Kryska73 - wejdź na forum i zerknij na przepisy kulinarne w obiadowym dziale. Zrobisz sama bez problemu.
  • 5
    original
    Opublikowano

    Beata73

    ciekawy przepis z tą przyprawą!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    smacznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pięknie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pięknie wygląda
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    chyba chodzi o pieprz kajeński czyli cayenne czyli po prostu chilli. zastanawia mnie jak przyrządzając potrawę i używając przyprawy z opakowania można nie wiedzieć jak się nazywa...
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Przyprawa cajun to nie jest pieprz cayenne. To własnoręcznie robiona przeze mnie mieszanka wg przepisu z książki. Dlatego że z książki to wkleiłam przepis na forum - każdy ma do niego dostęp. Wtedy jeszcze nie było możliwości pisania na blogu, więc wydało mi się to najrozsądniejszym rozwiązaniem. Mieszanki nigdzie nie kupisz, ale jest bardzo łatwa do zrobienia. A tak na marginesie, aby trochę zamotać, a może bardziej... wyjaśnić - cajun to ogólna nazwa nie tylko przyprawy, ale w ogóle kuchni kahuańskiej.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    fajny przepis;))
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wybacz moją niewiedzę.. wstyd, nie sprawdziłam a osądziłam.. ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !