Przepis i sposób przygotowania na: Pasta sardynkowa
4 jajka ugorowane na twardo,
1/2 małej cebuli,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
3 łyżki drobno posiekanej czerwonej papryki,
3 łyżki drobno posiekanej żółtej papryki,
3-4 łyżki majonezu (w zależności od gęstości),
sól, pieprz.
Sardynki wyjąć z puszki i oczyścić z kręgosłupów, co oczywiście nie jest konieczne, bo znam zwolenników rybek w całości. Ja nie znoszę, więc systematycznie usuwam. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Jajka obrać, żółtka dodać do ryb i rozgnieść całość jeszcze raz. Białka i cebulę drobno posiekać i razem z pozostałymi posiekanymi składnikami dodać do miski. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do czystej miseczki i podawać.
Pastę można przygotować wcześniej i schować do lodówki przykrywając folią spożywczą.