Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki Eli z bitą śmietaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże świeże 10 g-nie więcej
smalec 25 dkg
cukier 1 szklanka-250 ml
mleko 1 szklanka-250 ml
jajko 2 sztuki
żółtka jaj 4 sztuki
aromat pomarańczowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki Eli z bitą śmietaną

pozostałe składniki:

3 kartoniki śmietany kremówki 30% (kartonik 500 ml)
6 śmietan fixów
6 łyżek cukru pudru (można dać więcej)

cukier puder do posypania rurek

Składniki zagnieść na gładkie ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Drewniane patyki do pieczenia rurek(ja kupiłam trzonek do miotły z surowego drewna(nie może być malowane czy nasączane jakimiś substancjami),bez sęków i pocięłam na kawałki 15 centymetrowe).Mogą być metalowe ze sklepu.W oryginale były drewniane.
Ciasto rozwałkować,kroić na pasy o wymiarach-20 cm na 4-5 cm i nawijać na patyki posmarowane cienko smalcem,tak żeby zwoje nachodziły 2 cm na siebie.Piec w temp.170 stopni do zrumienienia.Zdejmować gorące z patyków.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem.Zimne rurki nadziewać bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.Smacznego

Przepis pochodzi z Przyjaciółki z 1956 roku.W oryginale był krem z kwaśnego mleka.Wykonanie i zdjęcie własne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 24.10.2010 09:05
piękne i muszę się skusić na takie
Ewa104 22.10.2010 10:14
Piękne i pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak