Sposób przygotowania

80 dag wołowiny (udziec, zrazówka),
3 duże cebule,
2 duże ząbki czosnku,
3 cm kawałek świeżego imbiru,
sól,
1 łyżeczka papryki w proszku (wg uznania - słodkiej lub ostrej),
3 łyżki oleju,
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
250 ml wody lub lekkiego bulionu wołowego (nie za słonego).

W przeddzień:
Mięso umyć i osuszyć. Ostrym nożem usunąć wszelkiego rodzaju błony i pokroić w niedużą kostkę - ok. 2 cm.
Obrać cebule, czosnek i imbir. Cebulę zetrzeć na najdrobniejszej tarce do szklanej michy, dodać starty na małych oczkach imbir wraz z wyciekającym z niego sokiem (jeśli zostaną nam w rękach włókniste resztki, to należy je dokładnie wycisnąć i po prostu wyrzucić) i wyciśnięty czosnek. Doprawić papryką i ok. 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać i dodać mięso. Całość jeszcze raz solidnie wymieszać tak, aby mięso było obtoczone mieszanką cebulową. Przykryć folią spożywczą i wsadzić na minimum 6 godzin do lodówki, ale zdecydowanie najlepiej na całą noc.

Nazajutrz:
W dużym rondlu rozgrzać olej i wrzucić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, po czym dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Po chwili wlać wodę lub bulion, przykryć i dusić do miękkości. Gdyby płyn za bardzo wyparował - dolać odrobinę wody. Gdyby zaś mięso było już miękkie, a płynu bardzo dużo... odkryć rondel i po prostu odparować do pożądanej gęstości. Doprawić w razie potrzeby solą.
Całość podawać z Bułeczkami na parze Man Tou lub ryżem.

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    wspaniale rozgrzewa!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Beata73

    dobrze współgra z bułką na parze!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    ale smakowitośc
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    kolejny interesujacy przepis Twojego autorstwa :)
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    super przepis!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !