Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jogurtowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jogurtowy

Biszkopt:
4 jajka,
12,5 dag cukru,
15 dag mąki krupczatki
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz i bułka tarta do formy.

Krem:
2 duże jogurty morelowe lub brzoskwiniowe (po 45 dag każdy),
2 śmietany kremówki 30% bardzo zimne (po 250 ml każda),
3 łyżki cukru,
6 łyżeczek żelatyny,
kilka łyżek wody.

Obłożenie:
1 duża puszka brzoskwiń,
2 pomarańcze,
1 mała kiść winogron (mogą być mieszane),
inne owoce (w zasadzie owoce sezonowe i jakie się lubi - pięknie wyglądają truskawki),
1 łyżeczka żelatyny.

Oddzielić białka od żółtek, usunąć sznury białkowe i ubić je na sztywną pianę. Dodawać porcjami cukier i dalej ubijać na sztywno. Dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając a na końcu przesianą z proszkiem mąkę. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować na samym dnie tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w temp. 150˚C przez ok. 30 minut na złoty kolor.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa plastry. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem i wsadzić spód ciasta. W tym momencie brzegi tortownicy również wyłożyć paskami pergaminu - zapobiegnie to przebarwieniom kremu i metalicznemu posmakowi.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i odstawić na chwilkę do napęcznienia. W tym czasie wymieszać jogurt z cukrem - jego ilość zależy od naszych preferencji słodyczolubnych. Ja daję zaledwie 2, ale dla pewnych osób jest to stanowczo za mało. Zawsze krem można spróbować na samym końcu, ale dosładzać wtedy ewentualnie cukrem pudrem, bo cukier już nie zdąży się rozpuścić. Ubić w zimnej misce (zawsze wkładam ją na godzinkę do lodówki) kremówkę na sztywno i połączyć z jogurtem. Żelatynę umieścić w kąpieli wodnej i poczekać, aż się rozpuści. Dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać i wlać do reszty, cały czas ubijając mikserem. Wylać krem na biszkopt w tortownicy i przykryć drugą warstwą ciasta. Włożyć do lodówki do stężenia - na 1-2 godziny.
Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w plastry. Pomarańcze obrać ostrym nożem i wyfiletować zachowując spływający sok. Banany pokroić wg gustu. Winogrona umyć, duże przekroić na połówki. Zlać sok z pomarańczy i zalać nim żelatynę. Odstawić do napęcznienia.
Gdy krem jest stabilny... ułożyć owoce na wierzchu ciasta. Jak pergamin mi wystaje ponad biszkoptowy wierzch, to go tylko odginam do połowy. Owoce są ciężkie i lepiej ściągnąć papier tuż przed samym podaniem. W tym czasie żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i uzupełnić połową lub 3/4 szklanki soku z brzoskwiń i wymieszać. Sokiem posmarować z wierzchu owoce, robiąc to systematycznie i po kolei 2-3 razy. Chodzi o to, aby owoce nabrały połysku. Dziury pomiędzy owocami można zalać resztką tej galaretki. Wstawić do lodówki przynajmniej na chwilkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 18.09.2013 10:58
muszę spróbować
marta1371 05.02.2013 23:19
Rewelacja
ALAGOR 02.01.2013 14:14
ładnie wygląda
madi356 17.05.2012 13:35
piękny i bardzo apetyczny
ewa84 16.02.2012 17:23
super
indi 22.08.2011 10:00
brzmi apetycznie, a wygląda rewelacyjnie
Koper 18.08.2011 22:42
Bardzo mi się podoba ten krem jogurtowy ze śmietaną, to musi być rewelacyjne :)
ZEWA 08.06.2011 11:10
cudne i smaczne
Dorota76 07.04.2011 21:12
nic dodać cudownie
cukiereczek 03.04.2011 18:46
doskonały
Kopiko1983 09.02.2011 06:34
Pieknie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje!
hastalavista 30.12.2010 01:14
bardzo ładne zdjęcie :)
wiktor188 21.12.2010 07:39
pycha
PaniMISIOWA 27.11.2010 10:45
piękny!
traktorek 07.11.2010 06:23
aż strach jeść bo szkoda
ewasylwia 02.11.2010 21:20
Super dekoracja
Karolcia12 25.10.2010 20:28
Dekoracja - po prostu bomba :))
Beata73 17.10.2010 11:25
dekoracja, mistrzostwo świata!
Kryska73 12.10.2010 17:12
pięknie wygląda i na pewno tak smakuje!
Faustyna 10.10.2010 18:55
Ojej jakie to piękne:) I pewnie cudne w smaku:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak