Sposób przygotowania

10-12 sztuk

3,5 szkl. mąki,
2 dag drożdży,
1,5 szkl. ciepłej wody,
szczypta cukru,
1/2 łyżeczki soli.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Odstawić na 10 minut.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, rozczynem i 1 szklanką wody. Zagnieść ciasto dodając stopniowo resztę wody. Może się okazać, że nie wejdzie nam cała jej ilość. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 7-8 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić pod przykryciem na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na grubość ok. 2,5-3 cm. Szklanką wyciąć krążki i odstawić do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Na jakieś 15-20 minut.
W garnku zagotować wodę, wlewając jej do ok. 1/3 wysokości. W bambusowym sitku do gotowania na parze umieścić kilka bułeczek i ułożyć na garnku. Gotować 10-15 minut.
Podawać do chińskich potraw, które zawierają dużo sosu lub do pieczonego mięsa.
A tak nawiasem mówiąc... świetnie pasują do polskiego mięsiwa, chociaż rzeczywiście z dużą ilością sosu. I do grzybów w śmietanie.

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    bułeczki na parze jadałam na Słowacji!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Beata73

    kupuję podobne w Lidlu
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    sa super:) moja babcia takie robila :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    śliczne wyszły te bułeczki :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ela15

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ela11

    bardzo fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    rosik93

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Przepisy Joanny

    uwielbiam je z jagodami

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !