Sposób przygotowania

5 dag orzechów włoskich,
15 dag mąki,
12,5 dag zimnego masła lub margaryny,
10 dag fety,
sól, pieprz,
1 jajko do smarowania,
tłuszcz do blachy.

Orzechy drobno posiekać.
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać szczyptę soli, pieprz i pokrojone na małe kawałki masło. Całość posiekać nożem tak, aby otrzymać drobną kruszonkę. Dodać fetę i jeszcze raz solidnie posiekać. Dodać orzechy i zagnieść gładkie ciasto.
Rozwałkować ciasto oprószając stolnicę mąką, na grubość 5 mm. Wycinać krążki o średnicy 5 cm i przełożyć na natłuszczoną blachę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 10 minut na złoty kolor.

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    nigdy nie piekłam niczego z fetą!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Beata73

    pyszności!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ania71

    mniam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    madagaskar

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    coś pięknego wyczarowałaś
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo interesujące
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    interesujący przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ela11

    ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiktor188

    mniam mniam
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    coś nowego i smacznego

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !