Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledzie marynowane

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 1 kg
ogórki konserwowe 150 g
cebula 200 g
mleko 500 ml
papryka konserwowa 200 g
majeranek 2 łyżki
olej 500 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 6 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 szt
ocet 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: śledzie marynowane

Marynata:
ocet, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu mieszamy z 250 ml wody i zagotowujemy.

Śledzie moczymy 6 h (ostatnie 2 h w mleku), odsączamy, kroimy w kilkucentymetrowe dzwonka i zalewamy w słoju ostudzona marynata. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki na conajmniej 12 h.
Ogórki kroimy w słupki, papryke również. Wyjmujemy sledzie z marynaty, odsączamy. Ogórki, paprykę, majeranek, oraz obrana i pokrojona cebulę meszamy i łączymy ze sledziami. Wkłądamy znowu do słoja i zalewamy olejem tak, żeby wszystkie składniki były przykryte. Odstawiamy na kolejne 12 h do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 20.10.2011 16:26
nie lubię
ronald88 21.08.2011 11:47
super
gosia561 10.07.2011 20:06
świetna sprawa taki śledzik
Smakosz6 26.08.2010 07:07
uwielbiam śledziki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak