Sposób przygotowania

20 dag mąki,
15 dag masła lub margaryny,
15 dag cukru pudru,
1 jajko,
5 dag rodzynek,
½ łyżeczki cynamonu,
¼ łyżeczki soli.

Na stolnicy wymieszać przesianą mąkę, sól i cynamon. Dodać rodzynki i delikatnie posiekać. Tak ot, przejechać parę razy nożem... zwłaszcza wtedy, gdy mamy do czynienia z królewskimi rodzynkami.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. I dopiero ten krem przełożyć do mąki na stolnicę i posiekać nożem. Zagnieść ciasto, a gdyby było za luźne, dodać odrobinę mąki. Rozwałkować na podsypanej niewielką ilością mąki stolnicy na grubość 5 mm. Wyciąć ciasteczka o dowolnym kształcie. Fajne są okrągłe średnicy mniej więcej 5 cm. I najłatwiej je wyciąć, bo nie ukrywam, że w wycinaniu rodzynki trochę przeszkadzają.
Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w temp.180° C ok. 15 minut. I na tym można skończyć, ale czasami... wyjmuję z piekarnika blachę kilka minut wcześniej, smaruję ciasteczka roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem pudrem. Po czym blacha ląduje jeszcze raz w piekarniku na jakieś 5 minut. Warto spróbować i tak, i tak... ale większości bardziej smakuje wersja zdecydowanie bardziej pracochłonna.

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    ciekawy muszą mieć smak i aromat!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Beata73

    bardzo lubię takie cynamonki!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ale aromatyczne ... już czuję ten zapach świeżych ciasteczek ...
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    moje ulubione:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    uwielbiam cynamon
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ela11

    ja też uwielbiam cynamon
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Cynamonki to jedne z naszych ulubionych ciasteczek (:

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !