Sposób przygotowania

90 dag dobrej mąki pszennej,
1 op. drożdży instant (2 łyżeczki dla posiadaczy większych opakowań),
3 łyżeczki ziaren sezamu,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki suszonego oregano Prymat,
3 łyżki oliwy plus odrobina do smarowania,
600 ml ciepłej wody,
10 dag czarnych oliwek bez pestek.

W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, 2 łyżeczki sezamu, sól i oregano. Wymieszać. Dodać oliwę i stopniowo wodę tak, by powstało miękkie ale zwarte ciasto. Wody może się okazać za dużo... więc po prostu nie dawać całej.
Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie gładkie i lśniące i do rąk się nie przyklejające. Można podsypać mąką... Ja w tym momencie dzielę je na pół i odkładam do dwóch misek. Można nie dzielić i w całości odstawić do dużej michy, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie pokroić grubo oliwki.
Przełożyć ciasto na stolnicę jeszcze raz. Delikatnie zagnieść, aby usunąć z ciasta powietrze. Do każdej części dodać połowę oliwek i po prostu je wgnieść. Uformować 2 okrągłe bochenki lub 2 podłużne nieco. Chlebki przełożyć na natłuszczoną blachę (smarowałam ją zawsze margaryną) lub wyłożyć specjalną podkładką do pieczenia, posmarować oliwą, naciąć ostrym nożem w 3 miejscach i posypać sezamem. Przykryć jeszcze raz i odstawić na 30 minut.
Piec chleb w temp. 200°C przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 25 minut. Wyjąć na metalową kratkę do wystygnięcia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    uwielbiam ψομι με ελιες
  • 6
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    jestem ciekawa jego smaku!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Beata73

    nie przepadam za oliwkami, ale na pewno poprawiają aromat chleba!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    ten chlebek musi byc pyszny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bejciu24

    lubię domowe chlebki, z oliwkami nie jadłem
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monciasz

    bardzo ładny chlebek
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Na pewno pyszny chlebek, ale czy mozna go zrobic w maszynce ?
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Myślę, że tak - jak się ma dużą maszynkę. Ja mam małą i większe niż 50 dekowe chleby robię ręcznie lub (ostatnio cały czas) w robocie wielofunkcyjnym, bo leniwa się zrobiłam ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ciekawe jak smakuje? :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Marybeth - trzeba zrobić ;). Jest naprawdę pyszny, o ile lubi się oliwki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    pyszności;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !