Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto bakaliowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jaja 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
kakao 3 łyżki
margaryna 1 kostka
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto bakaliowe

Przygotowujemy ciasto kruche jak w zamieszczonym przeze mnie przepisie na szarlotkę z tą jednak różnicą, że do jednej części ciasta dodajemy kakao.

Po schłodzeniu ciasta jasną częścią wylepiamy dno formy. Następnie wysypujemy je pokruszonymi orzechami. Połowę masy czekoladowej ścieramy na orzechy i układamy na niej mieszankę ulubionych suszonych owoców i przykrywamy pozostałą częścią startej masy kakaowej. Jak w poprzednim przepisie na wierch ścieramy pozostałość jasnego ciasta.
W wersji nieco bardziej kalorycznej warstwę z orzechami można zastąpić powidłami:)

Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 250\" na ok 30 min.

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 27.09.2010 08:15
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak