Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka zapiekane z ziemniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 1 łyżka
mąka 1 łyżka
ser żółty 20 dkg
ziemniaki ugotowane 1,5 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
mleko 1 szklanka
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane z ziemniakami

Przygotowanie sosu:
W garnku stopić masło, dodać mąkę i lekko ją zarumienić. Stale mieszając dodać mleko lub wodę. Posolić do smaku. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje zdjąć z ognia.


Naczynie żaroodporne posmarować margaryną i wyłożyć ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w plastry, ułożyć na nich obrane ze skorupek jajka pokrojone w pół, zalać sosem, posolić, popieprzyć do smaku. Wszystko posypać utartym żółtym serem. Zapiec w piekarniku o temp. 150 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 02.03.2011 23:00
dobre
minka 28.09.2010 19:03
mniam
zeppos 27.09.2010 22:54
bardzo smaczne danie polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak