Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka na kruchym cieście z malinami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna 1 kostka
jaja 5 szt
cukier 3/4 szklanki
jabłka 1 kg
galaretka malinowa 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
maliny świeże do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka na kruchym cieście z malinami

Ciasto:
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy 3/4 kostki margaryny, mąkę i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy i plastikowych woreczkach chłodzimy w lodówce przez ok 1h.

Nadzienie:
Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry. Dusimy na głębokiej patelni pod przykryciem aż nie puszczą soku i się nie rozpadną. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy 1 opakowanie galaretki malinowej (dzięki czemu gdy ciasto wystygnie nadzienie będzie zwarte) oraz garść malin i nieco cukru do smaku.

Formę smarujemy pozostałą margaryną. Rozwałkowujemy większą część ciasta i układamy na blasze. Wylewamy ostudzone jabłka z malinami. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250\" na ok. 30 min.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.10.2015 19:20
nie widzę tych malin
paulina2157 17.02.2013 17:45
szarlotka wyszła pyszna, latem na pewno zrobię ja z malinami niestety o tej porze malin nie ma a galaretkę dodałam brzoskwiniową, malinową dodam z malinkami. Serdecznie polecam ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak