Sposób przygotowania

16 sztuk

Ciasto:
200 ml mleka,
2 jajka,
8 dag cukru,
10 dag miękkiego masła,
50 dag mąki + trochę do zagniatania,
1 łyżeczka drożdży instant.

8 kruchych krówek,
cukier puder do posypania (ewentualnie).

Polewa:
5 dag masła,
130 ml mleka,
2 łyżki cukru.

Do zbiornika maszyny do chleba włożyć po kolei składniki ciasta - wg listy. Włączyć program \"ciasto rosnące\".
W tym czasie pokroić krówki na pół - w poprzek oczywiście. Można pokroić na mniejsze kawałki, ale połówką łatwo się nadziewa a i tak rozpuści się podczas pieczenia. 2 małe keksówki lub jeszcze lepiej kwadratową formę o boku 20 cm wysmarować masłem.
Po zakończeniu cyklu wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Gdyby było za miękkie (im lżejsze tym puszystsze) dodać odrobinę mąki aby łatwiejsze było w obróbce. Podzielić je na 16 równych kawałków i każdy nadziać kawałkiem krówki. Zlepić dokładnie formując kule, po czym włożyć do form - do keksówek 8 sztuk, do dużej formy całość. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiły swoją objętość - na ok. 30-40 min.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C.
A w rondelku podgrzać masło z mlekiem i cukrem, aż cukier się rozpuści. Przestudzić. Gdy ciasto wyrośnie polać przygotowaną mieszanka - tuż przed wsadzeniem do piekarnika. Piec 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze ok. 10-15 minut.
Wyjąć, trochę przestudzić i wyjąć z formy. Wystudzić zupełnie i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    Bardzo ciekawy przepis.Super.Tylko co oznacza MDC?
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    mdc to na pewno maszyna do chleba
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Tak.
  • 6
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    nie mam maszyny ale w rękach tez rosną!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Beata73

    pyszne! uwielbiam drożdżowe!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Muszę sobie kubić paszynę do pieczenia chleba :) a może będzie w nagrodach...
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Życzę tego!!! To byłaby świetna nagroda.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    Naprawdę ciekawy przepis
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Z nadzieniem krówkowym nigdy nie jadłam.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    fajny przepis, tylko również u m,nie brak maszyny...
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Krowki sa u mnie zbyt wielkim rarytasem, z wiadomych powodow, ale Borgio, czy mozna zastapic je czyms innym ?
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Czekoladą :) Mój syn uwielbia z czekoladą.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ale fajowe bułeczki! do wypróbowania!
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ale super pomysł .
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pycha!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    podoba mi się:))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !