Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z flądry na pieczarkach :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

flądra 2 filety (nieduże)
masło 2 łyżki
pieczarki 8 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z flądry na pieczarkach :

Filet lekko osolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z limonki ( lub ½ cytryny ) i zostawić w lodówce na 30 minut.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na łyżce oleju i łyżce masła.
Rybę oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety z obu stron na rumiano. Gdy ryba jest już usmażona dołożyć łyżkę masła i pieczarki z tłuszczem . Chwilę dosmażyć na małym gazie by ryba przeszła smakiem pieczarek.
Podawać rybę ułożoną na warstwie pieczarek ( odsączonych z tłuszczu ) .Dodatkowo podać kawałki limonki lub cytryny do skrapiania ryby .

Jako dodatek podaję albo frytki albo ziemniaki puree ( takie ze słodką śmietanką i polane odrobiną tłuszczu ze smażenia ryby ) + surówka z kiszonej kapusty .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 04.07.2011 22:30
wyglądają bardzo apetycznie
Małgorzata113 26.09.2010 19:16
smaczna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak