Sposób przygotowania

Mieszamy letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz ok. 100 g mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z resztką cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy. Łączymy mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możemy dodac drobno starte skórkę z cytryny. Ciasto długo i cierpliwie wyrabiamy. jest gotowe, gdy staje sie lśniące i odchodzi od reki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto zaczyna rosnąć nabieramy równe porcje, z których formujemy płaskie krążki. Na środek każdego krążka układamy nadzienie, zalepiamy dokładnie i formujemy w rekach równe kulki. Układamy pączki na stolnicy oprószonej mąką, zalepiona częścia do dołu. Przykrywamy czysta serwetą i czekamy aż pączki podwoją swoją objętość.

Smalec topimy w szerokim rondlu i jak sie rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Gdy jedna połowa pączka jest juz podsmażona, przewracamy go delikatnie łyżką cedzakową na druga stronę. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    Tak właśnie moja babcia robi paczki, kto z nas wyobraza sobie bez nich tłusty czwartek? Trochę kalorii,ale dla tego smaku warto!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    uwielbiam chociaż dawno nie jadłem
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomasz17

    pycha :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    ale kalorii
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    pychota!
  • 1
    original
    Opublikowano

    rakow2

    pączki uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !