Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba z pomidorami zapiekana w ziołach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z pangi 1 kg
pomidory 250 g
cebula 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
posiekana pietruszka do smaku
tymianek do smaku
kminek do smaku
chili do smaku
cytryny 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
oliwa 125 ml
cukier, sól, pieprz do smaku
wino białe wytrawne 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: ryba z pomidorami zapiekana w ziołach

Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy marynate:
Mieszamy chli, 4 łyzki oliwy, sok z jednej cytryny, 4 łyzki posiekanej pietruszki, zalewamy rybe marynata i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 h.

Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na kolejnych 4 łyżkach oliwy smażymy czosnek i cebule, dolewamy wino, doprawiamy cukrem, sola i pieprzem. Dusimy 5 min. Na koniec dosypujemy kminek, tymianek i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Smarujemy żaroodporne naczynie reszta oliwy. Na dnie układamy połowę pomidorów, na nich rybe którą skrapiamy marynata, nasteopnie pomidory. całość polewamy wywarem z ziołami i posypujemy byłką tartą.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15-20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 25.02.2011 14:32
przepis na pięć:)
Małgorzata113 07.07.2010 09:41
Pasuję na kolację przy świecach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak