Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kg
marchew 2
baldachum kopru
liście chrzanu
woda 4 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 1 szklanka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe

Do słoika wkładamy baldachim kopru, pół liścia chrzanu, kilka talarków świeżej marchwi, pół łyżeczki ziaren gorczycy i ściśle upychamy ogórki. Łączymy ocet, cukier, sól, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i całość zagotowujemy. Tak przyrządzoną zalewę wlewamy do ogórków. Zakręcamy, pasteryzujemy 20 min i odstawiamy w ciepłe miejsce. Tak przyrządzone ogórki mają słodkawy smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 11.03.2012 09:58
bardzo lubię :)
Marlena/Kinia 11.02.2012 23:12
domowe najlepsze, wyciągasz i jesz kiedy chcesz;)
BernadettaP 06.01.2012 17:39
Jak byłam w ciąży to nie mogłam jeść nic marynowanego, bo mnie cofało, teraz (już ponad 8 m-cy po porodzie :-P) wraca mi ochota na domowe przetwory... A widząc takie piękne ogórki robię się głodna i muszę lecieć do piwnicy po słoiczek swoich :)
Izabela/bella81 10.10.2011 08:44
super
Jolanta_P-S 17.07.2011 15:21
pora na zaprawy
edyta44 09.07.2011 11:35
nie ma jak domowe
bami 03.06.2011 12:40
Uwielbiam ogórki przyrządzone po domowemu! :D
Mati13 02.06.2011 15:45
smaczne
Sylwia56
Sylwia56 26.05.2011 23:53
najlepsze
Joanna108
Joanna108 03.11.2010 10:46
Najlepsze ogóreczki to te domowe :).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak