Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe lody czekoladowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3/4 szklanki
kremówka 3/4 szklanki
cukier 4 łyżki
gorzka czekolada 1/2 tabliczki
żółtka jaj 2-3 sztuki
posiekane migdały 1 łyżeczka
orzechy laskowe 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lody czekoladowe

Mleko łączymy z kremówką i dwiema łyżkami cukru doprowadzając do wrzenia. Gdy zaczną wrzeć przelewamy do żółtek zmiksowane z pozostałym cukrem. Mieszamy, ponownie przelewamy do rondelka, dodajemy posiekaną czekoladę, orzechy i migdały. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gdy masa wystygnie ukręcamy ją maszynką do lodów lub ręcznie do uzyskania pożądanej konsystencji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 02.03.2014 09:37
pyszne lody
IKrakowianka 27.07.2012 21:01
mniamm, idealny deser :))
Iwusia 12.08.2011 23:31
mniam :)
Krzysztof42 07.01.2011 16:11
mogą być i domowe
anja3107 13.11.2010 11:44
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak