Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na własnym zakwasie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa 300 g
ząbek czosnku 3
włoszczyzna
ziemniaki 4
Majeranek suszony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
sól
biała kiełbasa 250 bawarska
woda letnia 500 (przegotowana)
boczek wędzony 250 plastry
chleb 1 skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na własnym zakwasie

ZAKWAS: Przegotowaną wodę wlewamy do dużego słoika, dodajemy czosnek utarty z solą, mąkę i skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4). Co drugi dzień pomieszać. ZUPA: z włoszczyzny gotuję wywar. Dodaję białą kiełbasę, ziele ang, liść laurowy. Po 15 min wyjmuję białą kiełbasę i kroję w plasterki. Po 30 min wyrzucam ugotowane warzywa z włoszczyzny i do czystego wywaru dodaję ziemniaki, białą kiełbasę pokrojoną, boczek pokrojony w kostkę i zakwas. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaję majeranek i Kucharek do smaku i gotuję jeszcze 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 04.11.2012 19:21
mmm taki żurek jest najlepszy!;D
Justyna/Dzastus 27.07.2012 07:28
gratuluje :) musze sie tez nauczyc wreszcie.
BernadettaP 19.09.2011 17:03
Też robię swój zakwas:-)
Ania67 08.08.2011 07:52
taki najlepszy
Emilia22 27.11.2010 11:16
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak