Sposób przygotowania

Makaron ugotować wedle uznania (najlepiej normalnie, by był po prostu miękki). Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy mąkę cały czas mieszając (ilość mąki należy dobrać indywidualnie - od tego zależy gęstość sosu - powinna się zrobić z tego taka gęsta zasmażka). Następnie dodajemy do tego mleko oraz śmietanę i cały czas mieszając podgrzewamy. Dodajemy sól, cayenne, musztardę dijon oraz (to kwestia gustu) przyprawę do pizzy. Gdy mleko będzie już praktycznie gorące i zacznie gęstnieć - wyłączamy gaz i dodajemy około 85% startego sera, który mamy. Gdy to się rozpuści i będzie z tego jednolity, gęsty i kremowy sos mieszamy to z makaronem. I tutaj 2 możliwości podania:

1(klasyczny) - makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego, dolewamy do tego powstały wcześniej sos i mieszamy. Po czym górę posypujemy resztą sera oraz bułką tartą (najlepiej wymieszać bułkę z odrobiną rozpuszczonego masła, wtedy będzie lepsza). Tak przygotowane naczynie zostawiamy nieprzykryte i wkładamy do piekarnika o temp około 200stopni. Czas dobieramy indywidualnie - tak by zarumieniła się góra potrawy.

2 - Makaron wrzucamy do garnka ze zrobionym wcześniej sosem, mieszamy. Podajemy na talerzu i posypujemy bułką tartą.

Życzę smacznego ;-)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mmmm bardzo ciekawy przepis;)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Po pierwsze mąki jest za dużo, po drugie ser cheddar średnio nadaje się do tej potrawy. Macaronii wyszło średnie... Proponuję inne przepisy.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !