Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg drożdżowy z kaszą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
mleko 1 szkl
drożdże 2 dkg
masło 4 dkg
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
masło 1 łyżka
jajko 1 szt
kasza jęczmienna 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg drożdżowy z kaszą

Przygotować ciasto; Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..

Nadzienie;
Kaszę ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. Ugotowaną wymieszać z masłem i odstawić do wystudzenia.
Wymieszać kaszę z jajkiem i serem posolić do smaku i podzielić na 3 części.

Ciasto podzielić na 3 części rozpłaszczyć lub rozwałkować .. Nałożyć nadzienie i zakleić. Sklejonym miejscem odwrócić do spodu i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i wedle uznania można posypać makiem.
Piec ok 50 min na kamieniu Kiedy góra zacznie się rumienić włączyć ogrzewanie dolne i od czasu do czasu obserwować .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 11.03.2011 13:38
Super przepis :)
gusia1000 15.10.2010 20:03
Nie robiłam nigdy takiego czegoś.
edyta18-20 05.10.2010 19:08
uwielbiam takie słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak