Sposób przygotowania

Kuchnia argentyńska.

5 łyżek oliwy,
1 łyżka octu winnego,
6 łyżek posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka oregano,
1 strąk suszonej czuszki,
2 łyżki posiekanej cebuli,
sól, pieprz.

Czuszkę zmielić dokładnie, lub drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miseczki i starannie wymieszać. Przykryć i odstawić na minimum 30 minut przed podaniem.
Świetny dodatek do mięs z grilla. Ale tak nawiasem mówiąc… znika razem z chlebem (Chleb z czosnkiem) w tempie błyskawicznym. Uwaga! Jest to bardzo ostry dodatek.

Źródło: Grilluj z fantazją.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    czuszkę można zastąpić np. piri piri lub peperoni ?
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Można. Papryczka musi mieć \"kopa\". Ja ostatnio dodaję chili w płatkach, które rewelacyjnie się sprawdza.
  • 6
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    bardzo lubie takie ostre dodatki szczególnie do grilla
  • 5
    original
    Opublikowano

    Beata73

    kolejny ciekawy przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    bardzo dobrze sie zapowiada, trzeba bedzie spróbować!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Islanzadi

    Ciekawe :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Nie znałam tej nazwy, więc sprawdziłam, pochodzi z Argentyny, a w przepisie oryginalnym jest duża ilość czosnku, nie daje się cebuli ani czuszki, całość sie miksuje na jednolitą masę. Ale ten twój przepis jest również ciekawy.
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Myślę, że to jak z naszą sałatką jarzynową. Jeden dodaje ziemniaki, inny jabłko jeszcze inny fasolkę białą, a ktoś cebulę. a ja nie dodaję żadnej z tych rzeczy... Albo z pomidorową - w każdym domu inaczej smakuje. Ja przepis mam z książki (podałam źródło bez autora, bo go nie ma - praca zbiorowa zapewne), ale przyznam szczerze, że spotkałam się w necie z wieloma przepisami. Jedne z kolendrą inne z natką. Jedne o dziwo z cebulką i chili (no tak... nie czuszką) inne z czosnkiem. Większość zmiksowana na muto. Robię jednak wersję z mojej książki bo jest pyszna i warta zrobienia ze względu właśnie na dostępność składników. Nie trzeba jednak sugerować się tym przepisem.
  • 0
    original
    Opublikowano

    magduś83

    bardzo ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    ciekawe, a jak pikantne to na pewno mi zasmakuje :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    ciekawe danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    ciekawe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    piotrekg

    dziekuje za ten przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !