Sposób przygotowania

Przepis znalazłam na francuskiej stronce, ale robię je po swojemu. I choć metoda nie może być inna, to jednak daję swoje ulubione zioła, swoją ulubioną oliwę i musowo oliwki. Bez czerwonego pieprzu, choć może na ten się w końcu kiedyś skuszę. Oryginał znajdziecie tutaj: Goosto

Carpaccio z żółtej cukinii

1 żółta cukinia,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki oliwy truflowej,
sól, pieprz,
kilka listków bazylii,
kilka listków natki pietruszki,
10 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką.

Cukinię umyć i odkroić końcówki. Ostrym nożem pokroić w jak najcieńsze plasterki, które z kolei ułożyć na płaskim talerzu promieniście dookoła tak, aby zachodziły na siebie. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i polać oliwą.
Zioła umyć i pokroić. Posypać nimi cukinię. Odstawić na minimum 30 minut, choć ja zalecam znacznie dłuższy czas - carpaccio im dłużej się marynuje, tym jest lepsze.
Oliwki opłukać pod zimną wodą, poczekać chwilkę, aż odciekną i wyłożyć na środek talerza tuż przed podaniem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    bernika

    kolejna fantastyczna przekaska!
  • 8
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    ciekawy pomysł na poczęstunek dla naszych gości.
  • 7
    original
    Opublikowano

    Beata73

    fajna przekąska!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    zupełnie coś nowego
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo mi się podoba :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    ciekawy przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    fajny przepis!
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Podoba mi się ten przepis ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    musi byc pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !