Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki z nuta pomarańczy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki z nuta pomarańczy

1 łyżka masła (użyłam ghee czyli sklarowanego),
2 średnie buraki,
2 średnie pomarańcze,
1 dymka,
sól, pieprz,
natka pietruszki posiekana.

Pomarańcze porządnie wyszorować i jedną z piękniejszą skórką sparzyć. Sparzyć można obie, ale z tej piękniejszej ściąć cieniutko skórkę i pokroić na cieniutkie paseczki (lub zrobić to specjalnym nożykiem do cytrusów). Z obu pomarańczy wycisnąć sok. Buraczki obrać, pokroić w 5 mm plasterki, po czym pokroić na 5 mm słupki. Dymkę pokroić łącznie ze szczypiorem.
W małym rondelku roztopić masło i podsmażyć przez chwilę buraki. Wlać sok pomarańczowy, dodać skórkę z pomarańczy i cebulkę (jeśli szczypior jest wybujały, to dać go z rozsądkiem...). Całość doprawić delikatnie solą i pieprzem, przykryć i zostawić na małym ogniu do momentu, aż buraki zmiękną, ale pozostaną chrupiące.
Posypać posiekaną natką i podawać (jak się nie zapomni...).

Źródło: Coup de Pouce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.11.2012 14:59
muszę takie zrobić,super
agnieszka214 19.05.2012 13:16
pychota
ilka_86 15.06.2011 08:45
fajny pomysł
cukiereczek 28.03.2011 13:16
doskonałe
Kopiko1983 13.03.2011 15:44
A to ciekawe! Muszę spróbować!
Koper 26.02.2011 14:11
bardzo fajne połączenie
madagaskar 05.11.2010 20:16
Pycha
Beata73 10.10.2010 16:25
ciekawa sałatka
Kryska73 07.10.2010 17:50
wyglądają apetycznie, muszę spróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak