Sposób przygotowania

1 łyżka masła (użyłam ghee czyli sklarowanego),
2 średnie buraki,
2 średnie pomarańcze,
1 dymka,
sól, pieprz,
natka pietruszki posiekana.

Pomarańcze porządnie wyszorować i jedną z piękniejszą skórką sparzyć. Sparzyć można obie, ale z tej piękniejszej ściąć cieniutko skórkę i pokroić na cieniutkie paseczki (lub zrobić to specjalnym nożykiem do cytrusów). Z obu pomarańczy wycisnąć sok. Buraczki obrać, pokroić w 5 mm plasterki, po czym pokroić na 5 mm słupki. Dymkę pokroić łącznie ze szczypiorem.
W małym rondelku roztopić masło i podsmażyć przez chwilę buraki. Wlać sok pomarańczowy, dodać skórkę z pomarańczy i cebulkę (jeśli szczypior jest wybujały, to dać go z rozsądkiem...). Całość doprawić delikatnie solą i pieprzem, przykryć i zostawić na małym ogniu do momentu, aż buraki zmiękną, ale pozostaną chrupiące.
Posypać posiekaną natką i podawać (jak się nie zapomni...).

Źródło: Coup de Pouce

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    wyglądają apetycznie, muszę spróbować!
  • 6
    original
    Opublikowano

    Beata73

    ciekawa sałatka
  • 1
    original
    Opublikowano

    madagaskar

    Pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    bardzo fajne połączenie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    A to ciekawe! Muszę spróbować!
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    doskonałe
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    fajny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    muszę takie zrobić,super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !