Sposób przygotowania

Polecam już na wstępie, bo...*
...bo jest błyskawiczne - niestety albo \"stety\" właśnie robi się go w machinie zwanej Thermomixem, którego niestety ja osobiście nie posiadam, ale mam inny skarb w postaci robota wielofunkcyjnego typu błyskawiczny malakser o wielkiej mocy, także przerobowej - zaryzykowałam... (warto o ten sprzęt powalczyć),
...bo nie wymaga specjalnego obchodzenia się z ciastem i wystarczy go raz zrolować, chociaż ja zrobiłam to dwukrotnie, gdyż o maśle w zamrażalniku po prostu zapomniałam, zajmując się inną rzeczą,
...bo jest rewelacyjnie maślane, mięciutkie, pachnące i tak smakowite, że kupne ciasta nijak się do niego mają,
...bo nadaje się do wszystkiego, jak każde ciasto francuskie - i w dodatku można je zamrozić, aby mieć je w każdej chwili pod ręką, chociaż zrobienie go nie jest specjalnie czasochłonne,
...bo możemy się pochwalić innym, że nawet ciasto francuskie potrafimy zrobić.

*odfajkować wybraną pozycję ;P

Zaskoczona byłam oglądając stronkę Therbii tą metodą robienia. Do tej pory znalazłam jeden przepis, z którego korzystałam po trzech nieudanych innych próbach. Ten jest bardzo dobry,ale tradycyjny. A co za tym idzie kilka razy trzeba było ciasto listkować, za każdym razem chowając do lodówki na jakiś czas... A czas biegł niemiłosiernie. Tu już wiem, że i ten dobry przepis pójdzie w zapomnienie.
Tak nawiasem mówiąc, z tego ciasta zrobiłam Tarteletki ze śliwkami...

Ciasto francuskie zrolowane Therbii

15 dag mąki + odrobina do podsypania,
15 dag masła,
szczypta soli,
75 ml lodowatej wody.

Masło pokroić na kawałki i koniecznie wsadzić do zamrażalnika na jakieś15-20 minut. W przypadku dłuższego trzymania, trzeba będzie operację listkowania powtórzyć...
Wrzucić składniki do miski Thermomix i miksować 15 sekund przy szybkości 6. Mniej więcej wiem o czym autorka pisze, bo sprzęt widziałam, ale można...
...wrzucić składniki do miski robota wielofunkcyjnego z plastikowymi nożami wewnątrz i miksować na bardzo szybkich obrotach, aż utworzy się kruszonka. Dokończyć miksowanie na małych obrotach, aż ciasto samo się poskleja. W obu przypadkach wyjąć ciasto z miski.
Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto - też lekko oprószone mąką - na prostokąt. Zrolować od dłuższej strony, po czym taką roladkę uformować w ślimaka. Owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na ok. 30 minut. Jeżeli w cieście będą jeszcze widoczne grudki masła, to operację trzeba powtórzyć.
Ślimaka postawić na sztorc na lekko oprószonym mąką blacie, spłaszczyć dłonią i rozwałkować na pożądany kształt. Wyłożyć nim formę lub foremki, lub pociąć wg uznania. Foremki z ciastem należy wsadzić jeszcze do lodówki przed wypełnieniem farszem.
Piec wg przepisu, z którego korzystamy.

Źródło: Cuisine d`ici ou d`ailleurs

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    kupuje takie gotowe ciasto w Lidlu i robię z niego ciastka!
  • 6
    original
    Opublikowano

    Beata73

    rzeczywiście szybkie ciast!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata61

    super! uwielbiam to ciasto, ale w klasycznej wersji jest takie pracochłonne...dziękuję za przepis :*
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Warto wypróbować, bo do zrobienia tradycyjnego nigdy nie wystarcza mi cierpliwości.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    ja jednak idę na łatwiznę i kupuję ciasto francuskie w Biedronce, ale przepis ciekawy, chociaż pracochłonny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mniammmm;)) pyszności!
  • 0
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    ciekawy przepis, chętnie wypróbuję wg. Twojego przepisu
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Podoba mi się :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    co za pyszności :)
  • 0
    1237669_585987284798398_1288740753_n
    Opublikowano

    paula191919

    mmmmm.......bardzo fajny przepisik ; )
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    img
    Opublikowano

    Bartek Klucha

    podoba mi się

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !