Sposób przygotowania

25 dag mąki,
20 dag ugotowanych ziemniaków,
20 dag margaryny o temp. pokojowej,
1/2 łyżeczki chili,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu (niekoniecznie)*
1 żółtko do smarowania,
tłuszcz do blachy.

* Rozmaryn można zastąpić odrobiną kminku, innymi ziołami, makiem lub sezamem.

Wystudzone ziemniaki przetrzeć przez praskę lub zmielić do miski, dodać margarynę i dokładnie wymieszać - zagniatając. Dodać przesianą mąkę, sól, chili i rozmaryn. Zagnieść miękkie i gładkie ciasto, które następnie pod przykryciem wstawić na godzinę do lodówki. W zasadzie ciasto można zagnieść bez rozmarynu i w tej właśnie chwili podzielić je na 4 części - do każdej dodając coś innego.
Na leko oprószonej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 1 cm. Podzielić na paluszki długości 13-15 cm i układać na natłuszczonej blasze.
Żółtko rozbełtać z łyżeczką wody i posmarować nim paluszki. Piec w temp. 200°C przez ok. 15 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Faustyna

    Bardzo ciekawy pomysł :)
  • 7
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    super do czerwonego barszczu!
  • 0
    original
    Opublikowano

    aranka

    do barszczyku i do piwka
  • 6
    original
    Opublikowano

    Beata73

    trochę dużo pracy, ale efekt jest tego warty!
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    wyglądają smakowicie!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    Fajny i ciekawy przepis:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bejciu24

    wyglądają apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    miki47

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychota.....
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bejciu24

    muszą być smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super wyglądają
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Tomek13

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    agogo2

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszne danie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    jestem ciekawa jak smakuja :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata9

    super pomysł
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    bardzo lubię takie ziemniaczane paluchy i na gorąco i na zimno :) dodaję właśnie kminek, zrumienioną posiekaną cebulę, albo dużo pieprzu :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    smaczna przekąska
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    świetny pomysł, nie słyszałam, jeszcze o takiej :) przy okazji wykorzystam przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    Jeszcze pozwól, że zapytam czy one są chrupiące czy miękkie? :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Zdecydowanie chrupiące (ich chrupkość będzie jednak zależała od stopnia wypieczenia - ja wolę bardziej) z trochę miękkim wnętrzem.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    czyli tak ja lubię :) jutro więc skorzystam z przepisu :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    Przepisy Joanny

    pyszne paluchy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !