Sposób przygotowania

1 okrągły płat ciasta francuskiego średnicy 26 cm,
6 nektarynek,
2 łyżki soku z cytryny,
2,5 dag masła,
5 dag cukru.

Przekroić nektarynki na pół i usunąć pestki. Pokroić na cząstki grubości ok. 1cm, skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilkę.
Masło roztopić i wylać na dno żaroodpornej okrągłej formy (średnica wiadomo 26 cm - około), posypać równomiernie cukrem i delikatnie go skarmelizować na małym ogniu. Można formę wsadzić na chwilę do nagrzanego do 200˚C. Na gotowym karmelu ułożyć promieniście i dachówkowato cząstki nektarynek.
Ciasto rozwałkować delikatnie na płat mniej więcej średnicy 28 cm, przykryć nim owoce, zawinąć brzegi do środka, lekko docisnąć i nakłuć widelcem. Piec 20-25 minut w temp. 200˚C. Wyjąć, koniecznie zostawić na jakieś 5 minut i wyłożyć na płaski talerz, odwracając do góry nogami czyliż owocami.
Najlepsza mocno ciepła. Dodatek kulki lodów waniliowych wprawi w zachwyt wszystkich (nawet odchudzający się mocno wymiękają). Zimna niestety traci wiele, bo ciasto francuskie deczko nasiąka sokiem z owoców. Co oczywiście nie znaczy, że jest niedobre.

Komentarze

  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    świetny przepis! :)
  • 7
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    na prawdę brak mi słów!
  • 6
    original
    Opublikowano

    Beata73

    dobry pomysł z owocami do góry,żeby sok nie wyciekła!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    super wygląda :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    szybko i smacznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !