Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarteletki ze śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Tarteletki ze śliwkami

6 sztuk średn. 10 cm

30 dag śliwek,
3 łyżki cukru,
cynamon (polecam z młynka)
drobna kasza manna,
1 porcja ciasta francuskiego.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyłożyć nim foremki do tarteletek i wsadzić do lodówki na 20-30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C.
Umyć śliwki, przekroić na pół usuwając pestki. Każdą połówkę pokroić w dużą kostkę, czyli małych śliwek na 4 części, a dużych na 8. Mniej więcej. Wrzucić do miseczki i wymieszać z cukrem i zmielonym cynamonem.
Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć foremki z lodówki. Na spodzie rozsypać kaszę mannę (jest bardzo neutralna w smaku i zbierze cały sok ze śliwek, pozostawiając ciasto w nienaruszonej formie) w ilości ok. 3/4 łyżeczki na sztukę. Rozłożyć śliwki i wsadzić do piekarnika.
Piec 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

indi 14.07.2011 21:01
aż zgłodniałam od samego patrzenia :)
agnieszka189 04.04.2011 11:30
śliczne
kasiurek 01.12.2010 11:02
wygladaja mega pysznie:)
Beata73 07.10.2010 13:41
zrobię na niedzielny deserek!
Kryska73 05.10.2010 14:48
bardzo smaczne i na czasie!
Karolcia12 27.09.2010 10:34
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak