Przepis i sposób przygotowania na: Tarteletki ze śliwkami
30 dag śliwek,
3 łyżki cukru,
cynamon (polecam z młynka)
drobna kasza manna,
1 porcja ciasta francuskiego.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyłożyć nim foremki do tarteletek i wsadzić do lodówki na 20-30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C.
Umyć śliwki, przekroić na pół usuwając pestki. Każdą połówkę pokroić w dużą kostkę, czyli małych śliwek na 4 części, a dużych na 8. Mniej więcej. Wrzucić do miseczki i wymieszać z cukrem i zmielonym cynamonem.
Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć foremki z lodówki. Na spodzie rozsypać kaszę mannę (jest bardzo neutralna w smaku i zbierze cały sok ze śliwek, pozostawiając ciasto w nienaruszonej formie) w ilości ok. 3/4 łyżeczki na sztukę. Rozłożyć śliwki i wsadzić do piekarnika.
Piec 30 minut.