Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowe tiramisu

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone
cukier puder
śmietana kremówka
gorzka czekolada
amaretto
kawa
Biszkopty

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowe tiramisu

SKŁADNIKI: 500g serka mascarpone, 100g cukru pudru, 250ml śmietanki kremówki, 50g czekolady gorzkiej, szklanka bardzo mocnej kawy, 4 łyżki likieru amaretto, 250g podłużnych biszkoptów.

SPOSÓB WYKONANIA: Mascarpone wymieszać z cukrem. Kremówkę ubić. 3-4 łyżki odłożyć do dekoracji i wstawić do lodówki. Pozostałą zmieszać z serem. Czekoladę posiekać i dodać do masy. Kawę połączyć z likierem amaretto i przelać do miski. Niedużą formę keksową wyłożyć folią spożywczą, tak aby jej spora część wystawała ponad brzegi. Biszkopty szybko zanurzać w kawie i układać na dnie formy. Obłożyć nimi także dłuższe brzegi. Wyłożyć połowę masy na biszkopty, wyrównać. Następnie na masę położyć wzdłuż dwa nasączone biszkopty. Wyłożyć na nie pozostałą masę, wierzch przykryć rzędem nasączonych biszkoptów. Wystającą folią nakryć tiramisu i włożyć do zamrażalnika na 4 godziny. Wyłożyć deser na deskę odwracając formę do góry dnem. Udekorować pozostawioną bitą śmietaną, posypać startą czekoladą lub kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.11.2015 21:12
Nie będzie to twarde jak skała?
Klausia 14.08.2014 08:25
pyszności :)
Małgorzata9 10.06.2013 18:28
super pomysł na deser
Grażyna13 23.04.2011 12:20
Wspaniałe !
Ewa104 25.01.2011 08:44
Super połączenie lodów i tiramisu.
Karolina92 10.11.2010 09:10
nieziemski przepis!
banditka 30.09.2010 20:17
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak