Przepis i sposób przygotowania na: Burgery z kurczaka
1 nieduża cebula,
1 jajko,
4 łyżki bułki tartej,
1 łyżka posiekanej drobno cukinii lub zielonej papryki (niekoniecznie),
1/2 łyżeczki płatków chili (niekoniecznie),
tymianek (najlepiej świeży),
sól, pieprz,
mąka,
tłuszcz do smażenia,
4 duże bułki hamburgerówki,
4 piękne liście sałaty,
8 plasterków żółtego sera,
1-2 pomidory,
2 ogórki kiszone.
Sos I:
3 łyżki majonezu,
2 łyżki ostrego ketchupu,
2 krople Tabasco,
sól, pieprz.
Sos II:
4 łyżki majonezu,
1/2 łyżeczki musztardy,
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka posiekanych świeżych ziół (niekoniecznie),
sól, pieprz.
Wymieszać składniki wybranego sosu i odstawić.
Mięso umyć i osuszyć. Bardzo ostrym nożem na plastikowej desce pokroić na cieniuteńkie plasterki i posiekać. Drób bardzo łatwo się sieka, więc nie używam do tego celu maszynki do mielenia, ale można zawsze zmielić. Gotowe przełożyć do miski.
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Dodać do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą, cukinią lub papryką, płatkami chili, posiekanym tymiankiem, sola i pieprzem. Wyrobić rękami na jednolitą masę i uformować 4 duże burgery. Obtoczyć je w mące.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć mięso na złoty kolor po ok. 7-10 minut z każdej strony.
W tym czasie umyć sałatę i pomidory. Pomidory i ogórki pokroić na plasterki. Bułki podgrzać na opiekaczu lub w piekarniku, przekroić na pół i na spodzie każdej ułożyć po 1 liściu sałaty. Na sałatę wyłożyć plasterek sera, potem po 2 plasterki ogórka i gorące mięso. Przykryć pomidorem, serem i polać przygotowanym sosem. Przykryć bułką i podawać.
Całość można podgrzać delikatnie w piekarniku - do momentu, aż ser się roztopi.