Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burgery z kurczaka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery z kurczaka

50 dag filetów z kurczaka,
1 nieduża cebula,
1 jajko,
4 łyżki bułki tartej,
1 łyżka posiekanej drobno cukinii lub zielonej papryki (niekoniecznie),
1/2 łyżeczki płatków chili (niekoniecznie),
tymianek (najlepiej świeży),
sól, pieprz,
mąka,
tłuszcz do smażenia,
4 duże bułki hamburgerówki,
4 piękne liście sałaty,
8 plasterków żółtego sera,
1-2 pomidory,
2 ogórki kiszone.

Sos I:
3 łyżki majonezu,
2 łyżki ostrego ketchupu,
2 krople Tabasco,
sól, pieprz.

Sos II:
4 łyżki majonezu,
1/2 łyżeczki musztardy,
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka posiekanych świeżych ziół (niekoniecznie),
sól, pieprz.

Wymieszać składniki wybranego sosu i odstawić.
Mięso umyć i osuszyć. Bardzo ostrym nożem na plastikowej desce pokroić na cieniuteńkie plasterki i posiekać. Drób bardzo łatwo się sieka, więc nie używam do tego celu maszynki do mielenia, ale można zawsze zmielić. Gotowe przełożyć do miski.
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Dodać do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą, cukinią lub papryką, płatkami chili, posiekanym tymiankiem, sola i pieprzem. Wyrobić rękami na jednolitą masę i uformować 4 duże burgery. Obtoczyć je w mące.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć mięso na złoty kolor po ok. 7-10 minut z każdej strony.
W tym czasie umyć sałatę i pomidory. Pomidory i ogórki pokroić na plasterki. Bułki podgrzać na opiekaczu lub w piekarniku, przekroić na pół i na spodzie każdej ułożyć po 1 liściu sałaty. Na sałatę wyłożyć plasterek sera, potem po 2 plasterki ogórka i gorące mięso. Przykryć pomidorem, serem i polać przygotowanym sosem. Przykryć bułką i podawać.
Całość można podgrzać delikatnie w piekarniku - do momentu, aż ser się roztopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 18.08.2011 10:26
świetne
madi356 11.03.2011 21:31
smaczne i bardzo dokładnie opisane
traktorek 22.02.2011 12:03
ciekawe
PaniMISIOWA 13.02.2011 08:59
smaczne i zdrowe!
Mysiunia 10.02.2011 12:10
pyszne:)
wolochski 09.01.2011 18:01
super
hastalavista 09.12.2010 16:18
smakowite :)
Aleksandra45 07.12.2010 09:08
pycha
Sloneczko222 26.10.2010 20:11
mniam...
Beata73 06.10.2010 14:01
na pewno super! bo z drobiu.
Kryska73 04.10.2010 14:41
Pyszne, bo z delikatnego mięska!
Ania71 28.09.2010 00:07
hm wyglada apetycznie i napewno jest pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak