Sposób przygotowania

6-8 sztuk

50 dag mąki,
2,5 dag drożdży
2 łyżki oliwy,
250 ml letniej wody,
50 ml letniego mleka,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki pokrojonych oliwek (obojętnie jakich),
odrobina mleka do posmarowania.

Drożdże rozpuścić w 50 ml wody. Do pojemnika maszyny do chleba wlać płyny, dodać rozpuszczone drożdże, przesianą mąkę, oliwki i sól. Włączyć program \"ciasto rosnące\".
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 6-8 części. Uformować podłużne bułeczki, delikatnie naciąć wzdłuż i posmarować mlekiem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180°C. Piec bułeczki ok. 15-20 minut na złoty kolor.

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    nie przepadam za oliwkami, ale się na nie skuszę!
  • 6
    original
    Opublikowano

    Beata73

    zrobię takie ale bez oliwek, dodam pestki z dyni. można?
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Można. Będą to Twoje buły. Wszystko można... Suszone pomidory są pyszne.
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Zrobilam !!! Sa przepyszne !! Gratuluje swietnego przepisu !
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    uwielbiam wszelakie wypieki drożdżowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !