Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bramborova polewka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Bramborova polewka

2 dag suszonych grzybów,
5 dużych ziemniaków,
1 spora marchewka,
1 mała pietruszka,
15 dag wędzonego boczku,
1,5 l bulionu mięsnego,
kminek,
1 łyżeczka suszonego majeranku \"Prymat\",
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
5 dag masła,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz,
200 ml kwaśnej śmietany,
posiekana natka pietruszki do posypania.

Suszone grzyby zalać wodą i gotować przez 20 minut. Wyjąć i pokroić w paseczki. Wywar wykorzystać do innej potrawy - można zamrozić. Tu mała dygresja - właśnie duszę w nim plastry wołowiny, ale bardzo często wykorzystuję wywar zamrożony do bigosu.
Warzywa obrać i pokroić - marchewkę i pietruszkę w cienkie pół... lub całe plasterki, ziemniaki w kostkę. Wrzucić do garnka razem z grzybami, zalać bulionem, dodać kminek wg uznania (daję ok. 1/2 łyżeczki) i majeranek. Gotować 20 minut
Boczek pokroić w słupki i zrumienić na patelni. Gdyby był bardzo chudy, można dodać łyżkę oleju. Zrumieniony dodać do garnka nie patrząc na czas jaki upłynął, czyli od razu po zrumienieniu...
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na tej samej patelni, w której smażony był boczek zeszklić na maśle cebulę z czosnkiem. Oprószyć mąką i zrobić zasmażkę. Stale mieszając połączyć z zupą. Doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze kilka minut.
W miseczce zahartować śmietanę z odrobiną zupy. Wymieszać na gładki krem i wlać do garnka. Podawać posypaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 15.05.2013 10:07
ciekawa nazwa
Aleksandra45 15.11.2010 09:36
musz spróbować
Joanna108
Joanna108 15.11.2010 07:52
Czeskie zupy są smaczne... a najsmaczniejsza jest czoskova :), Tej chętnie spróbuję.
Beata73 06.10.2010 13:59
wspaniała zupa!
Kryska73 04.10.2010 14:40
pyszna ziemniaczanka! jadam jak jestem na nartach na Słowacji!
borgia 27.09.2010 10:53
;) Zupa ziemniaczana po polsku. To czeska zupa. Uwielbiam wszelkie zupy ziemniaczane, ale tą udało mi się doprowadzić do perfekcji ;P Zresztą - sami Czesi ziemniaki traktują bardzo poważnie i wszystko co z nich jadłam w czeskim wydaniu było perfekcyjne.
Karolcia12 27.09.2010 10:28
ciekawa nazwa tego przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak