Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek dla Bodzia

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek dla Bodzia

1 kg boczku wędzonego ale jeszcze przed gotowaniem - naprawdę ładnego,
1 łyżka oliwy,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka majeranku \"Prymat\",
1 łyżeczka ziół prowansalskich \"Prymat\",
1 łyżka smalcu,
sól, pieprz.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Umyty i osuszony boczek natrzeć przygotowanym sosem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Lub na całą noc...
Brytfannę lub naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, ułożyć kawał pięknego boczku, wlać jakieś 2 łyżki wody, przykryć folią aluminiową i piec 1,5 godziny, raz na jakiś czas delikatnie skrapiając tworzącym się sosem, czy też bardziej smalczykiem... oczywiście odwijając na ten czas folię. Usunąć folię i piec jeszcze 30 minut, by boczuś się zrumienił.
Nie radzę próbować ciepłego, zwłaszcza gdy chce się go zrobić dla gości. Nie ma bola, żeby nie zaliczyć typowego szwendania się po kuchni, bo coś tam... Może się okazać, że się skurczy niesamowicie przed ich przyjściem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 08.06.2012 20:31
Pyszny boczuś - w przeciwieństwie do tych "sztucznych specjałów" z mięsnego.
Ela15 25.09.2011 08:45
super
Faustyna 05.07.2011 16:02
mmm ale pychotka, uwielbiam takie \"swojskie\" mięsko na chlebku:)
borgia 22.06.2011 22:41
;). Tak dla wyjaśnienia - Bodzio to mój brat, któremu nigdy nie chciało się robić w przeciwieństwie do jedzenia. Był taki czas, że robiłam podwójną porcję.
polly66 22.06.2011 22:17
dla boczusiu to ja nawet Bodzio mogę być;]
Ania71 20.10.2010 23:23
hehe Bodzio lubi takie specjaly:)
Beata73 06.10.2010 13:59
aż ślinka mi cieknie tak wygląda pięknie!
Kryska73 04.10.2010 14:38
uwielbiam taki boczuś!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak