Sposób przygotowania

W garnku o grubym dnie rozmieszać 1/2szklanki cukru z wodą. Podgrzewać, aż się skarmelizuje. Płynny karmel rozlać do żaroodpornych foremek. Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do śmietanki. Podgrzewać powoli, aby śmietana nabrała waniliowego aromatu. Jajka, żółtka i pozostały cukier dokładnie utrzeć. Gorącą śmietanę wlewać stopniowo do jajek, cały czas mieszając. Napełnić tym kremem foremki z karmelem, przelewając masę przez sitko. Zakryć foremki folią aluminiową. Piec ok. 30 minut.
Z tej proporcji otrzymamy mniej więcej 1 litr płynnej masy, liczba porcji zależy od wielkości foremek.

Komentarze

  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fajny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    amorzenek

    fajny przepis chyba zrobie to
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika192

    super przepis
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    zjadłbym chętnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !