Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme caramel - deser śmietankowo-karmelowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1 szklanki
woda 2 łyżeczki
śmietana kremówka 1 szklanka
mleko 1 szklanka
laska wanilli 1 szt
jajko 4 szt
żółtka jaj 2 żółtka

Przepis i sposób przygotowania na: Creme caramel - deser śmietankowo-karmelowy

W garnku o grubym dnie rozmieszać 1/2szklanki cukru z wodą. Podgrzewać, aż się skarmelizuje. Płynny karmel rozlać do żaroodpornych foremek. Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do śmietanki. Podgrzewać powoli, aby śmietana nabrała waniliowego aromatu. Jajka, żółtka i pozostały cukier dokładnie utrzeć. Gorącą śmietanę wlewać stopniowo do jajek, cały czas mieszając. Napełnić tym kremem foremki z karmelem, przelewając masę przez sitko. Zakryć foremki folią aluminiową. Piec ok. 30 minut.
Z tej proporcji otrzymamy mniej więcej 1 litr płynnej masy, liczba porcji zależy od wielkości foremek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 05.01.2011 15:17
zjadłbym chętnie
Barbara40 02.01.2011 17:43
super
Monika192 07.12.2010 13:02
super przepis
amorzenek 20.09.2010 07:18
fajny przepis chyba zrobie to
iwa643 20.09.2010 07:14
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak