Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek jabłkowy z kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 18 dag
cukier 19 dag
cukier waniliowy 2 szt
mąka 25 dag
jabłka 50 dag
sok z cytryny 2 łyżki
cynamon Prymat 1/2łyżeczki
jaja 2 szt
starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
pszenna mąka razowa 10 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: placek jabłkowy z kruszonką

8 dag masła na kruszonkę wymieszać z 8 dag cukru i paczką cukru waniliowego, dodać 15 dag mąki i zmiksować.Ciasto pokruszyć do miski, przykryć ścierką i wstawić do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 10 dag masła zmiksować z 10 cukru i paczką cukru waniliowego, dodać jajka i szczyptę soli, zmiksować. Dodać skórkę z cytryny, 10 dag mąki i 10 dag mąki razowej, proszek do pieczenia i mleko, zmiksować. Formę nasmarować masłem i wlać ciasto, jabłka ułożyć na powierzchni i posypać cukrem i cynamonem, a potem kruszonką. Piec około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 08.11.2010 16:37
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak