Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bialys

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Bialys

12 szt.

Ciasto:
60 dag mąki,
370 ml wody,
1 łyżka drożdży instant (1,5 opakowania),
1,5 łyżki cukru (ja dodaję miód),
1 łyżeczka soli.

Wierzch:
1 cebula,
1 łyżka oliwy,
1,5 płaskiej łyżeczki maku.

1 jajko + 2 łyżki wody do smarowania.

W misce wymieszać połowę przesianej mąki, drożdże, cukier (miodzio) i sól. Wlać wodę, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, rozcierając grudki ciasta. Dodawać porcjami resztę przesianej mąki i zagnieść. Całość przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez ok. 10 minut. Powinno być miękkie, ale zwarte. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki (lub wody). Włożyć do delikatnie naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę. Wymieszać w miseczce z oliwą i makiem. Odłożyć.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na delikatnie oprószoną mąką stolnicę, delikatnie znów uformować wałek i pokroić go na 12 części. Można wsadzić do tej samej miski lub ułożyć na stolnicy i przykryć miską. Pod przykryciem muszą odsiedzieć 10 minut. Po tym czasie z każdej części uformować ładną kulę i ułożyć na natłuszczonej blasze (można blachę wyłożyć pergaminem). Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut. Ciasto powinno nadąć się delikatnie, ale nie rozrosnąć.
Małą szklanką z omączonym spodem (wsadzić szklankę samym dnem do mąki i już) spłaszczyć delikatnie każdą bułę. Delikatnie, czyli tak, aby wyrównać częściowo powierzchnię, bez nadmiernego przykładania się do wciskania. Posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i rozłożyć na każdej cebulę. Znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut i akurat bez przykrycia. Tym razem buły wyrosną.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C. Do dobrze nagrzanego wsadzić bułki i piec 20-25 minut. Powinny się lekko zezłocić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 30.03.2013 15:11
chetnie zrobie takie bułeczki domowe :)
Renataj 17.03.2012 10:23
Apetyczne - warto wypróbować.
IZABELA29 18.10.2011 09:18
już czuję jej smak i zapach jak jest jeszcze cieplutka...
Kryska73 03.10.2010 14:59
bardzo apetycznie wyglądają!
Kryska73 03.10.2010 14:58
lubię takie dziwactwa!
Beata73 02.10.2010 14:41
jestem bardzo ciekaw smaku tych bułeczek!
Łucja1 01.10.2010 16:05
apetycznie wyglądają!
borgia 25.09.2010 16:32
Przepraszam najmocniej Sandrę. To jej przepis, czego nie zaznaczyłam niestety. Jestem za opcją edycji przepisu, bo i poprawić można, i dodać coś czasami... Odsyłam na stronę sandrakavital.blogspot.com

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak