Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baghrir - marokańskie naleśniki z tysiącem dziurek

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Baghrir - marokańskie naleśniki z tysiącem dziurek

30 dag mąki
250 ml mleka
250 ml wody
2 jajka
2 dag drożdży
szczypta soli
odrobina oleju do smażenia - tego nie było w składnikach, ale z racji braku
odpowiedniej patelni...

Drożdże wymieszać z odrobiną letniej wody. Przesiać do miski mąkę ze szczyptą soli. Wymieszać z jajkami, dodać mleko i wodę. Ubić. Na końcu dodać drożdże. Całość ubijać 10 minut, po czym przykryć i odstawić na 3 godziny.
Rozgrzać patelnię. Jeżeli jest to patelnia z nieprzywierającym dnem to podobno można bez tłuszczu. Pierwszy naleśnik zepsuty - bo przywarł - ale zjedzony z apetytem wielkim. A przecież wiem, że moja patelnia dziwnie się przykleja do wszystkiego, jeśli nie jest posmarowana. No ale chciałam spróbować. Bo a nuż coś się w tej kwestii zmieniło? Nie zmieniło się... Na rozgrzaną patelnię więc wylałam odrobinę oleju... i poszło jak z płatka.
Wylać warstwę ciasta i i smażyć na delikatnym ogniu ok. 2 minut. Wierzch powinien stężeć, i to podobno powinno naleśnikom wystarczyć. Ja jednak przewracałam je na chwilkę na drugą stronę. Po kilku sekundach przerzucałam na talerz.
Podawać naleśniki z odrobiną masła i cukru, lub polane miodem, lub z czymś, na co ma się ochotę. Na zdjęciu z sosem truskawkowym.

Źródło: khaoula.com

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 07.07.2012 00:49
super
caralajna 21.02.2012 22:22
zachęcające
banditka 07.10.2011 14:10
interesujace
Kate131 16.09.2011 10:30
ciekawe
Kate131 16.09.2011 10:30
ciekawe
indi 25.05.2011 09:39
zrobię je koniecznie, wyglądają niesamowicie
Koper 12.03.2011 08:50
rewelacyjne te nalesniki i pieknie się przentują
SmacznaPyza 12.02.2011 10:14
ładnie wyglądają, muszę spróbować takie zrobić
Karolina92 16.11.2010 10:08
wow, ależ to musi być dobre :) ciekawe czy mi dobrze wyjdą
Joanna108
Joanna108 08.11.2010 10:48
jadłam podobne, tylko że zamiast mąki był dodany ryż, a przepis pochodził z indii. Smaczne to było.
Dorota76 10.10.2010 22:52
coś innego Świetne
aranka 06.10.2010 19:42
oj pycha!
Kryska73 03.10.2010 14:57
na pewno są pyszniutkie!
Beata73 01.10.2010 17:37
aż się proszą ,żeby je zrobić!
borgia 01.10.2010 17:09
A jakie pyszne... :)
Łucja1 01.10.2010 16:03
ciekawe te naleśniki z dziurkami?!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak