Sposób przygotowania

Zaczyn:
15 dag mąki pszennej razowej,
150 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka drożdży instant.

Mąkę przesiać do miski bardzo dokładnie. Dodać 2 łyżki otrąb, które pozostały na sitku, drożdże i wodę. Wymieszać, przykryć i odstawić na całą noc. Resztę otrąb zachować.

Nazajutrz:
30 dag mąki poznańskiej,
150 ml ciepłej wody,
1 płaska łyżeczka soli,
tłuszcz do blachy,
otręby.

Do zaczynu wlać wodę i wymieszać. Przesiać mąkę i dodać sól. Zagnieść ciasto, które wyrabiać na blacie przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być miękkie. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki - ale to naprawdę w momencie, gdy zajdzie taki mus. Przełożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie nacisnąć delikatnie ciasto dłonią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Przełożyć na blat i delikatnie uformować wałek. Podzielić ciasto na 4 części i z każdej uformować bagietkę. Odłożyć na natłuszczoną i wysypaną otrębami blachę (nie trzeba natłuszczać, ale wtedy lepiej bagietki odchodzą od podłoża, natomiast łatwiej myje się blachę bez smarowania). Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Każdą naciąć ostrym nożem 2 razy.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220˚C, wkładając do niego naczynie z wodą. Piec bagietki ok. 15-20 minut.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    chyba to pracochłonne prawda?
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Nawet nie, ale trzeba czekać. Ostatnio żeby było śmiesznie ciasto drożdżowe, kruche i francuskie wyrabiam w robocie wielofunkcyjnym - idzie jak z płatka. Człowiek się wygodnicki robi, ale z korzyścią dla samego ciasta.
  • 5
    original
    Opublikowano

    Łucja1

    nigdy nie robiłam takich bagietek, zawsze boje się, że nie wyjdą!
  • 7
    original
    Opublikowano

    Beata73

    ciekawe bagietki!
  • 8
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    super! w sklepach takich nie spotkałam! dobrze że masz takie przepisy!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    świetny przepis! z chęcią bym zjadl takie bagietki, ale raczej mi nie wyjda:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Wyjdą...
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    przepis trafia do ulubionych, a w najbliższym czasie postaram się go wcielić w zycie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Coś nowego.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    domowe pieczywko- świetna sprawa
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    co domowe to domowe
  • 3
    original
    Opublikowano

    rosik93

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    pyszny pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Madziela

    Aż miło patrzeć :D jeszcze smaczniej takie jeść !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !