Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Austriackie serduszka nie gadanie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZOLTKA UGOTOWANE NA TWARDO 3 szt
cukier puder 5 dag
masło lub margaryna 17,5 dag
mąka 25 dag
mielone migdały 5 dag
cynamon 1/2 łyżeczki
szczypta soli
dżem malinowy 10 dag
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Austriackie serduszka nie gadanie

Żółtka przetrzeć przez sitko lub tak jak to robię ja, przecisnąć przez wyciskacz do czosnku. Ale dobrze by było, gdyby czosnek nie został przed chwilą wyciśnięty... Wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem, mąką, cynamonem i solą. Dodać masło, posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowywać najlepiej po kawałku na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Gdyby szło to zbyt opornie - zagnieść je w rękach przez krótką chwilę, ogrzewając na tyle, aby się udało. Wycinać foremkami serduszka wielkości mniej więcej 5 cm. W połowie serduszek wyciąć w środku mniejsze serduszka lub po prostu otworki. Układać na natłuszczonej blasze i piec w temp.200°C ok. 10-12 minut.
Serca z dziurką posypać cukrem pudrem. Pozostałe posmarować galaretką i przykryć posypanymi.
Ciasteczka są bardzo kruche i czasami, jak się je potraktuje zbyt gwałtownie - po prostu pękają.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.11.2013 00:29
idealne w każdym calu :)
Renataj 17.09.2011 00:27
Wyglądają rewelacyjnie i pewnie tak samo smakują.
Angelika10 22.02.2011 00:23
Pięknie wyglądają ;)
borgia 16.02.2011 16:49
Nooo... to dla mnie gratka - zaskoczyć Ciebie :). Spróbuj proszę. Zobaczysz. Tak Ci zostanie :P
Koper 16.02.2011 15:08
Nigdy jeszcze nie używałam do ciasta kruchego ugotowanego na twardo żółtka
Aniunia773 06.02.2011 15:10
pieknie wygladaja
Jastinka 02.02.2011 07:58
ślicznie wyglądają
SmacznaPyza 21.01.2011 10:07
śliczności!
Barbara40 10.01.2011 12:30
Dodalam do mojej ksiegi, zrobie je pozniej, ale czuje, ze beda pyszne, bo kiedys robilam babeczki z kruchego ciastka i tez byly gotowane zoltka---byly smaczne i kruche, ale przepis gdzies wyszedl
polly66 07.01.2011 13:53
świetne ale zaintrygowały mnie te żółtka na twardo:)
jarek4 15.12.2010 17:07
mniam
aisoglam 04.12.2010 19:29
Fajnie wyglądają! Pomysł świetny
banditka 01.12.2010 08:35
extra
Sarenka 28.11.2010 10:47
Sliczne ciasteczka, robilam kiedys bardzo podobne.
GreenFox 26.11.2010 13:56
Śliczne serduszka!
Ntalia 16.11.2010 11:43
Napewno pyszne:)
Pajecznik 05.11.2010 11:52
lubię ciasteczka, ale przy nich jest tak duzo roboty...
Smakosz6 03.11.2010 13:00
super
cukiereczek 29.10.2010 08:38
Piękne ciasteczka
aga130982 12.10.2010 15:13
mniam
Renia_Kawa 11.10.2010 18:18
Uwielbiam dania, które oprócz tego, że są smaczne, to jeszcze pięknie wyglądają :)
Kryska73 02.10.2010 15:46
na Walentynki! idealne!
Katarzyna/kate1980 29.09.2010 12:46
ale fajne
Iwusia 28.09.2010 15:32
Pyszne ciasteczka :)
Łucja1 27.09.2010 16:45
zrobię takie na Dzień Chłopaka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak