Sposób przygotowania

Żółtka przetrzeć przez sitko lub tak jak to robię ja, przecisnąć przez wyciskacz do czosnku. Ale dobrze by było, gdyby czosnek nie został przed chwilą wyciśnięty... Wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem, mąką, cynamonem i solą. Dodać masło, posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowywać najlepiej po kawałku na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Gdyby szło to zbyt opornie - zagnieść je w rękach przez krótką chwilę, ogrzewając na tyle, aby się udało. Wycinać foremkami serduszka wielkości mniej więcej 5 cm. W połowie serduszek wyciąć w środku mniejsze serduszka lub po prostu otworki. Układać na natłuszczonej blasze i piec w temp.200°C ok. 10-12 minut.
Serca z dziurką posypać cukrem pudrem. Pozostałe posmarować galaretką i przykryć posypanymi.
Ciasteczka są bardzo kruche i czasami, jak się je potraktuje zbyt gwałtownie - po prostu pękają.

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    Beata73

    pyszności!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    fajne te ciasteczka :)
  • 5
    original
    Opublikowano

    Łucja1

    zrobię takie na Dzień Chłopaka!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Pyszne ciasteczka :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    ale fajne
  • 7
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    na Walentynki! idealne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renia_Kawa

    Uwielbiam dania, które oprócz tego, że są smaczne, to jeszcze pięknie wyglądają :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Piękne ciasteczka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pajecznik

    lubię ciasteczka, ale przy nich jest tak duzo roboty...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ntalia

    Napewno pyszne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    GreenFox

    Śliczne serduszka!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Sliczne ciasteczka, robilam kiedys bardzo podobne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    aisoglam

    Fajnie wyglądają! Pomysł świetny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jarek4

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    świetne ale zaintrygowały mnie te żółtka na twardo:)
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Dodalam do mojej ksiegi, zrobie je pozniej, ale czuje, ze beda pyszne, bo kiedys robilam babeczki z kruchego ciastka i tez byly gotowane zoltka---byly smaczne i kruche, ale przepis gdzies wyszedl
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    śliczności!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    ślicznie wyglądają
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Aniunia773

    pieknie wygladaja
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Nigdy jeszcze nie używałam do ciasta kruchego ugotowanego na twardo żółtka
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Nooo... to dla mnie gratka - zaskoczyć Ciebie :). Spróbuj proszę. Zobaczysz. Tak Ci zostanie :P
  • 1
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    Pięknie wyglądają ;)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Wyglądają rewelacyjnie i pewnie tak samo smakują.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    idealne w każdym calu :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !