Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Albondigas

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołowina 45 dag
świeża mięta posiekana 1 łyżka
jajko 1 szt
oliwa 2 łyżki
cebula 1 szt
bulion wołowy 1,5 l
zielona lub żółta fasolka szparagowa 12,5 dag
duże marchewki 2 szt
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
świeża kolendra lub natka do posypania
zielony groszek
ząbek czosnku 1 szt
natka pietruszki 4 łyżki
sos pomidorowy 125 ml
ryż 1/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Albondigas

Do miski wrzucić mięso, dodać ryż, zioła i jajko. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cayenne. Dobrze wyrobić i uformować pulpeciki o średnicy 2,5 cm.
Obrać cebulę i posiekać. Oczyścić fasolkę, odciąć końcówki i pokroić na 2,5 cm kawałki. marchewki obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać czosnek i smażyć 1 minutę. Wlać bulion i sos pomidorowy, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i dodać fasolkę i marchewkę.
Do gotującego się wywaru wrzucać po jednym pulpeciki. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, dodając pod koniec zielony groszek. 5 minut powinno mu wystarczyć. Dodać oregano i doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
Zupę podawać posypaną posiekaną kolendrą lub natką.
źródło: Simply Rees

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.08.2011 08:29
super
Iwusia 23.08.2011 22:25
wygląda wyśmienicie
IlonaAlbertos 22.08.2011 23:51
Apetycznie wygląda.
Smakosz6 25.07.2011 19:50
mniam
Smakosz6 25.07.2011 19:50
mniam
Smakosz6 24.07.2011 21:45
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
wolochski 01.03.2011 21:02
super
Mysiunia 21.02.2011 19:32
świetnie wygląda i zapewne pysznie smakuje:)
manaika 06.02.2011 15:23
lubię takie zupy:)
Agnieszka172 01.02.2011 19:51
bardzo dobra potrawka
bami 26.11.2010 15:02
Zaintrygowała mnie nazwa. To taka wariacja nad zupą pomidorową, którą uwielbiam i bez niej żyć bym nie mogła. Bardzo pyszny przepis i bardzo pożywna zupa :)
Ewa92 06.11.2010 19:42
pychota!
Pajecznik 05.11.2010 11:51
brzmi smacznie?:)
Pajecznik 05.11.2010 11:51
brzmi smacznie?:)
Pajecznik 05.11.2010 11:51
brzmi smacznie?:)
Pajecznik 05.11.2010 11:51
brzmi smacznie?:)
aranka 04.11.2010 15:00
pycha,swietny przepis
hastalavista 18.10.2010 18:20
pożywne :)
aga130982 12.10.2010 15:16
mniam
Kryska73 02.10.2010 15:44
świetny przepis na pulpety inaczej!
Katarzyna/kate1980 29.09.2010 12:45
świetne
Karolcia12 27.09.2010 10:30
aż mi ślinka cieknie
Łucja1 26.09.2010 11:54
wspaniałe pulpeciki dla maluchów i staruchów!
Beata73 26.09.2010 11:30
bardzo pomysłowy przepis i kolorowy! już ślinka mi cieknie!
mamusia1 26.09.2010 11:24
świetny przepis na pulpeciki-inaczej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak