Sposób przygotowania

Bakłażany myjemy, odcinamy końce i kroimy w cienkie podłużna plastry. Aby pozbyć się charakterystycznej dla bakłażana goryczy, plastry delikatnie nacinamy w kratkę i obficie posypujemy solą. Odstawiamy do chwili aż puszczą sok. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Studzimy. Przygotowujemy sos: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z majonezem. Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Koperek myjemy, osuszamy, od łodyżek oddzielamy gałązki z zielonymi listkami. Sosem smarujemy plastry bakłażana. Na końcu każdego kładziemy cząstkę pomidora i starannie zwijamy w roladki. Roladki na talerzu dekorujemy koperkiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !