Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makrela w winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z makreli 8
Farsz:
1 butelka białego wytrawnego wina
Liść laurowy suszony Prymat 2
pół cytryny pokrojonej w plastry
szczypta nasion kolendry
4 zgniecione ząbki czosnku
marchewka pokrojona w plasterki
1 korzeń pietruszki przecięty wzdłuż
10 ziarenek pieprzu
sól
fenkuł 1/4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: makrela w winie

Wino zagotować z resztą składników i na małym ogniu gotować 15 minut. Makrele ułożyć w garnku z oliwą, zalać winem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Wyjąć makrele i ostudzić, marynatę przecedzić. Z powrotem wrzucić do niej listki laurowe, zioła, dodać kilka ziarenek pieprzu i kilka wiórków fenkułu. Zalać marynatą makrele i odstawić na noc. Podawać na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak