Sposób przygotowania

Często kupując większy kawałek schaby ( szerokiego ) kupuję go z tzw ,, warkoczem „ – tzn kawałkiem mięsa przylegającym do schabu. Z reguły odcinam go i zużywam osobno. Dziś pomyślałam , że jeśli jest to,, warkocz,, to niech wygląda jak warkocz.
Mięso przeciąć wzdłuż na 3 paski. Złożyć razem i zawiązać na jednym końcu nitką by się nie rozpadały. Potem spleść mięso jak warkocz i ponownie zawiązać koniec plecionki. Natrzeć ,, warkocz ,, sosem sojowym , pieprzem , papryką . Obsmażyć na rumiano na oleju z masłem . Zalać wodą i dusić na małym gazie 45 minut. Gruszki obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę . Dodać do sosu , uzupełnić ilość płynu jeżeli za mocno odparował . Włożyć konfiturę z żurawiny i dusić ok. 15 minut –tak by gruszki zmiękły ale nie rozpadły się .Doprawić sos sosem sojowym , pieprzem i papryka wg uznania. Przed podaniem usunąć nitki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    ze schabu to warkoczyków nie zaplatałam,ach ty masz pomysły ale świetne dodatki;))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !