Sposób przygotowania

Makron gotujemy 3 min w lekko osolonej wodzie. Warstwowo układamy w naczyniu żaroodpornym. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy serek topiony (mogą być różne smaki np. z salami, z szynka, pieczarkowy wg upodobania), ser pleśniowy. Dodajemy wcześniej lekko prażony boczek pokrojony w drobną kostkę i dolewamy śmietanę. Gdy uzyskamy jednolitą masę zalewamy I warstwę makaronu w naczyniu żaroodpornym. Następnie kładziemy drugą warstwę i również zalewamy serem. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem typu gouda lub podlaski. Całość zapiekamy przez ok 1h 15 min w temp. 200 stopni.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    Makaronowo serowa uczta :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    pyszne jedzonko :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha zapiekanki to ja uwielbiam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    mniam
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    lubię zapiekanki ale nie lubię jak ta "woda - soki" pojawiają się na dnie formy
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    to nie dodawaj mocno płynnych rzeczy. W tym przepisie nie dodawaj albo dodaj ale mniej śmietany. Ja natomiast lubię ten sos. Nadaje on smaku makaronom
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pycha, moje smaki :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !