Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka serowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne
serek topiony 400 g
ser pleśniowy niebieski 300 g
śmietana 18-procentowej 100 ml
boczek 200 chudy
ser gouda 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka serowa

Makron gotujemy 3 min w lekko osolonej wodzie. Warstwowo układamy w naczyniu żaroodpornym. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy serek topiony (mogą być różne smaki np. z salami, z szynka, pieczarkowy wg upodobania), ser pleśniowy. Dodajemy wcześniej lekko prażony boczek pokrojony w drobną kostkę i dolewamy śmietanę. Gdy uzyskamy jednolitą masę zalewamy I warstwę makaronu w naczyniu żaroodpornym. Następnie kładziemy drugą warstwę i również zalewamy serem. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem typu gouda lub podlaski. Całość zapiekamy przez ok 1h 15 min w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 07.05.2013 18:49
Pycha, moje smaki :)
pacpaw 11.01.2013 21:23
to nie dodawaj mocno płynnych rzeczy. W tym przepisie nie dodawaj albo dodaj ale mniej śmietany. Ja natomiast lubię ten sos. Nadaje on smaku makaronom
IZABELA29 11.01.2013 10:24
lubię zapiekanki ale nie lubię jak ta "woda - soki" pojawiają się na dnie formy
iknkirke 05.01.2012 10:44
mniam
Motorek 06.04.2011 19:18
smaczna
Kasia77
Kasia77 20.02.2011 11:19
pycha zapiekanki to ja uwielbiam
Izabela/bella81 15.01.2011 16:27
pyszne jedzonko :)
Zoso 15.11.2010 22:00
Makaronowo serowa uczta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak