Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z Sommerset po polsku :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab 4 plastry
cebula 2 szt.
jabłko 3 szt.
piwo 2/1 szklanki (jabłkowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z Sommerset po polsku :

Oliwa, 1 łyżka masła,1 – 2 łyżki mąki, Papryka mielona, 1 łyżeczka curry, 2 roztarte ząbki czosnku

Moja wersja angielskiego przepisu .
Zrobić pastę do natarcia mięsa z - 2 łyżeczek pieprzu, 2 łyżeczek papryki mielonej, 1 łyżeczki curry, czosnku, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek oliwy. Natrzeć schab. Ułożyć w pojemniku. Zalać piwem jabłkowym i zostawić na 12 godzin w lodówce. Wyjąć. Odsączyć. Obsmażyć na rumiano na 3 łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki. Na tłuszczu ze smażenia zeszklić usiekane w piórka cebule, a potem lekko podsmażyć 2 duże jabłka utarte na tarce jarzynowej (grube oczka). Wlać marynatę i rozrobioną w 1 szklance wrzątku kostkę bulionu (cielęcego). Zalać mięso w brytfance wywarem, dołożyć cebule i jabłka. Brytfankę zakryć folią aluminiową i dusić 1 godzinę. Odkryć folię. Dusić jeszcze 30 minut. Sos zagęścić (Np. 1 torebką sosu ciemnego do mięs lub brązową zasmażką ). 1 jabłko pokroić w grube plastry bez obierania , posypać je pieprzem i majerankiem. Obsmażyć na 2 łyżkach oleju po 2 minuty z każdej strony. Podawać mięso obłożone plastrami jabłek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak