Sposób przygotowania

1.5 kg schabu,3 łyżki oleju z pestek winogron,2 łyżki przyprawy do schabu, 2 łyżeczki miodu,1 łyż.

Schab w marynacie pieczony w foliowym rękawie. Doskonale nadaje się do tego by upiec go więcej a potem podawać w różnych wersjach.
Do sosu potem (na 2 szklanki sosu z rękawa):,1 łyżeczka konfitury z czarnej porzeczki ( lub kwaśnych wiśni, lub żurawiny ), 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego,1 łyżka masła, 1 kromka razowego chleba (gruba bez skórki),½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %.

Z oleju i przypraw ( do schabu, miodu, pieprzu, papryki, majeranku ) zrobić pastę i natrzeć nią schab (ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz). Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny. Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć zapinką. Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć. Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia.
Schab wystudzić. Kroić w plastry. Do garnuszka włożyć masło. Wlać sos od pieczenia. Dodać konfiturę i sos sojowy. Wrzucić chleb. Gotować na małym ogniu 5 minut. Przetrzeć przez sitko ( lub blenderem ). Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku.

Podałam plastry mięsa z sosem + kopytka + buraczki z cebulką i olejem.
Upiekłam na Wielkanoc więcej tego schabu. Podzieliłam na porcje obiadowe i do chleba.Teraz będę tylko wyjmować i podawać w odmienionej formie. Połowa roboty i duża oszczędność.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Bardzo ten schab smakowity :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    na pewno pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Bardzo fajny pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    elzbietar64

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !