Sposób przygotowania

Cebulkę drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju na złoto. Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę , pieczarki, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki - cebulową i bazyliową , oregano , suszone pomidory , 4 łyżki bułki tartej, śmietankę .Doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Uformować 4 kotlety. Obtoczyć w tartej bułce .
Na patelni rozgrzać olej ( ok 1/3 szklanki ) z masłem i smażyć kotlety na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy ..Zdjąć z patelni . Przed podaniem podgrzać na tłuszczu ze smażenia skrapiając 2 łyżkami wody i przykrywając pokrywką ( kotlety nie będą wtedy suche i szybciej sie podgrzeją ).
Ja smażę podwójną porcję takich kotletów . Połowę podaje z ziemniakami purre , druga połowę mrożę i potem robię sos pomidorowo- ziołowy , wkładam w niego kotlety i duszę - doskonałe są z makaronem Tagliatelle .
Mięso mielone robię sama w domu .Mielę w proporcji : 10 dag wieprzowiny od szynki , 10 dag wołowiny bez kości , 5 dag tłustego boczku - oczywiście robię to w większej porcji na zapas ale proporcje są zawsze takie same - wolę sama przygotować sobie mielone . Mogę za jednym zamachem robić mieszane , wieprzowe i wołowe . Porcjuję i mrożę - a potem używam takie jakie jest mi potrzebne .

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    pięknie podane
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    Wspaniałe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    ładnie podane
  • 0
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    piękne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !